Gajar ka halwa

1kg carrots
1.5l milk
A small bowl of sugar (as per taste)
8-10 chopped cashews and almonds
8-10 raisins
2-3 teaspoons of ghee

Boil the milk till is becomes thick.
Add grated carrots.
When it comes to solid consistency, add sugar.
Stir until it reached the required consistency.
Add dry fruits.
Add ghee and fry for a minute.
Garnish with dry fruits and serve.

Tip-Keep stirring continuiosly to avoid sticking/burning of halwa to the pan.

१ किलो गाजर
१.५ लीटर दूध
१ छोटी कटोरी चीनी (इसे स्वादानुसार कम ज्यादा कर सकते हैं )
८-१० काजू और बादाम की कतरन
८-१० दाने किशमिश
२-३ चम्मच घी

दूध अच्छी तरह उबाल कर गाढ़ा कर लें।
इसमें कददू कस किआ हुआ गाजर डाल दें।
जब इसमें खोया पड़ जाए तब चीनी मिलाकर चलाएं।
ड्राई फ्रूट्स मिला लें।
जब यह गाढ़ा हो जाए तो घी डालें और थोड़ा भून लें।
गाजर का हलवा तैयार है।
ड्राई फ्रूट्स से सजाकर परोसें।

टिप -शुरू से अंत तक इसे चम्मच से चलाते रहें वरना जलने की सम्भावना होती है।

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s